Toplumun temel çekirdeği olan aile, yüzyıllar boyunca birçok süreçten geçerek anaerkil, babaerkil ve eşitlikçi dönem olarak günümüze kadar gelmiştir. Toplumdan bireye, bireyden topluma gerçekleşen ilişkiler aile vasıtasıyla gerçekleşir. Aile duygusal, psikolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel boyutlarıyla bireyin gelişim fonksiyonlarında temel bir öğe olarak yer alan sosyal kurumdur. Aile bireyleri bağlanma, aidiyet, güvenlik ve mülkiyet gibi ortak amaçlar için bir araya gelir. Böylece sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak güvenli bir ortam sağlamaktadır. Bu güvenilir ortam ise, bireyin sağlıklı kimlik ve kişilik gelişimi ile sosyal uyum sürecini olanaklı hale getirmektedir.
Bir denge sistemi üzerine kurulu olan ailede, sistemin parçaları olan bireylerin kişisel ya da kişilerarası yaşadığı güçlükler, bazen dengelerin bozulmasına ve aile içi şiddet olgusunun doğmasına sebebiyet vermektedir. Türkiye’de “Aile İçi Şiddet” konusu 1980 yıllarında gündeme girmiş olup, 1990 yılından itibaren kurumsallaşma çalışmalarına başlanmıştır.
Aile içi şiddet, tüm toplumlarda kadınları ve çocukları etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu soruna yönelik mücadelelerde sistematik ve bütüncül yaklaşımlar önem arz etmektedir. Evrensel sorun olarak karşımıza çıkan şiddetin nedenleri arasında en çok dikkati çeken sosyo-ekonomik yapıdır. Kültürel değerler, kadının statüsü, eğitim düzeyi ve ekonomik özgürlük boyutu istatistiklerde önemli sonuçlara işaret etmektedir. Maruz kalınan şiddetin algılanması, bireyin yaşadığı çevrede şiddetin meşru görülme durumuna göre şekillenmektedir. İlçemizde yürütülen Beyaz Ev Projesi ile şiddetin algılanması ve farkındalık sağlama noktasında mağduru, faili ve çocuğu kapsayan rehabilite edici çalışmalar yapılmaktadır.
Beyaz Ev Projesi, Mavi, Sarı, Yeşil ve Turuncu odalardan oluşmaktadır. Her bir odada farklı çalışma yapılmaktadır.
-
MAVİ ODA: Aile Farkındalık ve Kamuoyu Çalışmaları
Afiş-broşür tasarımları, sosyal medya hesaplarımızın yönetimi ve basında yer alan haberler şeklinde projemizin tanıtımına yönelik görünürlük çalışmaları mavi oda bünyesinde yürütülmektedir. Okullarımızda şiddete yönelik farkındalık bilinci oluşturacak görsel çalışmalar ve eğitsel faaliyetler ile projemizin sürdürülebilirliği desteklenmektedir.
-
SARI ODA: Ailelere Yönelik Psiko-Sosyal Terapi Çalışmaları
Kadın ve erkek gruplarına 10 oturumlu grup psikoterapi uygulaması psikologlarımız tarafından verilmektedir. Grup terapileri sonrasında kişilere bireysel psikolojik destek verilmektedir. Gaziosmanpaşa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından aile eğitim program eğitimleri ile aile kurumunun karşılaştığı sorunlarla başa çıkma yöntemlerinin anlatıldığı Aile Eğitim Programı modülü eğitimleri alanında uzman kişiler tarafından verilmektedir.
-
YEŞİL ODA: Aile ve Kişisel Hakları Çalışmaları
Gaziosmanpaşa Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü’nde görev yapan uzmanlar aracılığıyla kadın ve erkek gruplarına bilgilendirme eğitimleri düzenlenmektedir. Avukatlar tarafından 6284 sayılı kanun, kadın hakları ve aile hukukuna dair bilgilendirme, çocuk hakları ile ilgili eğitimler verilmektedir.
-
TURUNCU ODA: Çocuk Grup- Oyun Terapisi Çalışmaları
Geleceği şekillendirecek olan çocuklarımızdır. Çocuklar, sağlıklı temeller üzerine kurulu aile yapısında yetişmelidir. Çocuğun aile içi iletişimin sağlıklı olduğu ortamda büyümesi, gelecek nesillerin de sağlıklı olmasına zemin hazırlar. Bu nedenle, Gülen Çocuklar Mutlu Yarınlar mottosuyla uzman psikologlar eşliğinde çocuklara grup psikoterapi çalışmaları yapılmaktadır. Aynı zamanda Nar Masalları Derneği tarafından gelişim destekli, terapi amaçlı ve farkındalık temelli etkinlikler ile yetenek-beceri atölye çalışmaları uygulanmaktadır.